21 Ocak 2014 Salı

1. Ders : GİTAR EĞİTİMİ HAKKINDA




- İnternet üzerinden gitar çalmak öğrenilebilir mi?

Gitar çalmayı en iyi öğrenmenin yolu iyi bir gitar hocasına sahip olmaktır. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı herkesin iyi bir hoca bulma imkanı olmuyor. Eskiden internet gibi bir imkan olmadığından böyle bir seçenek yoktu. Günümüzde ise internet üzerinden her şey öğrenilebilecek hale geldi. Gitar eğitimi hakkında da yüzlerce hatta binlerce eğitim kaynağı internet üzerinde mevcuttur. 


- Herkes gitar çalabilir mi?

Evet, herkes gitar çalabilir. Ben yeteneksizim, ben beceremem, denedim olmadı, benden geçti artık gibi birçok olumsuz ifadeyi bu konuda ya kendinizden ya da başkalarından duymuş olabilirsiniz. Bunlara kulak asmanıza kesinlikle gerek yok. Günlük bir program ve düzenli bir çalışmayla gitar çalmayı çok kolay öğrenebilirsiniz. 

-Gitar çalmaya klasik gitarla mı başlamalı?

Toplumumuzda gitar çalmaya klasik gitarla başlanır gibi bir yanılgı vardır. Gitar çalmak isteyen kişi istediği gitarla gitar eğitimi almaya başlayabilir. Genelde klasik gitarla başlamak daha uygundur. Fiyat olarak akustik ve elektro gitara göre çok daha ucuzdur. Başlangıç için hafif olması, tutuş kolaylığı, gövdesinin büyük olmaması, tellerinin diğer gitarlar gibi çelik olmaması tercih sebebi olarak düşünülebilir. Fakat yine de kişi hangi müziği yapmak istiyorsa, hangi gitar türünü öğrenmek istiyorsa o gitarla başlamasında hiçbir sakınca yoktur. Hatta istediği gitarı öğrenmek isteyen kişi bu öğrenme işini daha çok severek yapar ve daha kısa zamanda öğrenebilir. 

-Gitar çalmak için nota bilmek gerekir mi?

Nota bilmek enstrüman çalan herkes için gereklidir. Ama gitarda tablature denilen bir sistem vardır. Bu sistem nota bilmeden de gitar çalmaya yarar. Başlangıç seviyesinde nota bilmek çok önemli olmasa da müzisyen olmak için muhakkak nota bilgisine sahip olmak gereklidir. Eğitimlerin içeriğinde de sizi sıkmadan kolay yöntemlerle notalarla ilgili bilmemiz gerekenler anlatılacaktır. 

-Tablature Nedir?

Gitar çalmayı kolaylaştırmak için hazırlanmıştır. Standart notasyon'un 5 çizgisi varken, Tablature'nin 6 çizgisi bulunmaktadır. Her bir çizgi gitarın ayrı bir telini simgelemektedir. Ve üzerinde çeşitli sayılar yazar. Bu sayılar da gitarın perdelerini simgelemektedir. Tablature okuması çok kolaydır. Kısa zaman içinde tablature sistemine alışacaksınız. 
Şeklin üst kısmında portrede gösterilen notaların alttaki tablature'de gösterimi

NOT: Ayrıntılı tablature eğitimi ayrıca verilecektir. Bu sadece bilgi amaçlıdır. 

-Gitar çalmayı öğrenmek için günde ne kadar çalışmam gerekir?

Bu tamamen kişiden kişiye göre değişecek bir şeydir. Aslında önemli olan çok çalışmak değil verimli ve doğru çalışmaktır. Günlük ayırabileceğiniz zamana göre kendiniz bunun için bir zaman belirlemelisiniz. Buradaki en önemli koşulumuz. Hergün çalışmaya özen göstermeniz. Gitar çalınmadığında çok çabuk unutulabilir. Bunun yanında kendinizi aşırı zorlamadan belirli süreler dahilinde sabırla çalışmanız gerekir. 

Bunların dışındaki bize sormak istedikleriniz varsa gitarvizyon@gmail.com'a e-posta atabilir ya da sayfanın sağ tarafında bulunan iletişim formundan bizlere ulaşabilirsiniz. Sorularınıza en kısa zamanda geri dönüş yapılacaktır. 

1 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. oldukça faydalı elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil