24 Ocak 2014 Cuma

2.2. AKUSTİK GİTAR


Akustik gitarlar genel görünüm olarak klasik gitarlara benzer yapıdadır. Klasik gitardan farkları telleri çeliktir, gövdesinde kullanılan ağaçlar daha sert ağaçlardır yani klasik gitardan daha ağır bir gitardır. Gövdesi klasik gitara göre daha büyüktür. Sapı daha incedir. Akustik gitarlar parlak ve dolgun tonlar verirler. Özellikle rock, blues, caz müzik türlerinde kullanılırlar. Akustik gitarlar genellikle pena ile çalınır. 



Akustik Gitar Kısımları


Gitar öğrenmeye akustik gitarla başlanabilir mi?
Akustik gitarla başlamakta herhangi bir sakınca yoktur. Ancak yeni başlayanlar için çalması başlangıçta zor gelebilir. Çünkü gövdesi büyük olduğundan dolayı klasik gitara göre tutması daha zordur. Ayrıca tellerin çelik olması da basma kısmında yeni başlayanlara zorluk çıkaracaktır. Tabi ki bu zorluklar sadece gitara alışana kadardır. Bu gitara alıştığınızda size muhteşem tonlar verecektir. 

Akustik Gitar Gövde Yapıları
Akustik gitarlar çeşitli gövde yapılarında bulunmaktadır. En çok Dreadnaught ve Jumbo kasa akustik gitarlar tercih edilmektedir. Jumbo kasa adından da anlaşılacağı gibi daha büyüktür ve sesin daha da gür çıkmasına neden olur. Bas ve orta frekanstaki sesler çok belirgin duyulur. Dreadnaugt kasalı gitarlarda ise daha tiz bir ton vardır. 
Aşağıdaki Resimde 2 Kasa Tipini Görebilirsiniz
Akustik gitarların bir başka türü de elektro akustik gitarlardır. Gövde yapıları normal akustik gitarlar gibidir. Normal bir akustik gitardan daha küçük gövde yapılarına sahip elektro akustik gitarlar da vardır. Bu gitarlar sahnede kullanması kolay olduğu için genelde sahne gitaristleri tarafından tercih edilir. Elektro Akustik gitarların arkasında jack girişi mevcuttur. Bu sayede ses amfiye iletilir. Elektro akustik gitar genelde sahnede kullanılan bir enstrümandır. Albüm kayıtlarında genellikle tercih edilmez. Normal bir akustik gitar mikrofonlanarak kayıt alınır. 
Elektro akustik gitarların üzerinde bir preamp sistemi mevcuttur. Hatta bazı akustik gitarlarda bununla birlikte elektronik bir akort aleti de mevcuttur. Bu preamp sayesinde gitarın tonunda istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. 
Aşağıdaki resimde akustik gitar üzerinde bulunan akort aleti ve preamp sistemi görülmektedir.

Akustik Gitar Nasıl Tutulur
Akustik gitarlar genellikle sağ dizimizin üstüne konularak tutulur. Aşağıdaki videoda gitarın nasıl tutulduğunu detaylı göreceksiniz. Başlangıçta akustik gitarı tutması biraz zor gelebilir. Fakat zamanla kesinlikle alışacaksınız.



Akustik Gitar Çalış Örnekleri



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder