25 Ocak 2014 Cumartesi

GİTARIN TARİHÇESİNE KISA BİR BAKIŞ

M.Ö. 1700        : Eski Yunan'da tanrıların elçisi olan Hermes'in, gitarın atası sayılan yedi telli liri icat ettiği söylenir. Bu arada, yaklaşık aynı dönemlerde Mısır'da mezarların duvarlarına gitar benzeri bir enstrümanın resimleri çizilmektedir.



Lir
M.Ö. 500        : Lir değişim geçirerek kirata halini halır.
1265                : Zamora'lı Juan Gil, Ars Musica adlı eserinde ilk gitardan bahseder.
1283-1350      : Hita baş rahibinin şiirlerinde birden fazla kez guitarra latina ve guitarra moresca terimleri geçer.
1306               : İngiltere'de Westminster Festivali'nde bir "gitarer" çalınır.
1381               : Üç İngiliz adam, "giternes" adlı bir enstrüman ile halkı rahatsız edecek şekilde gürültü yaptıkları için hapsi boylarlar.
1404               : Eberhardt von Cersne'nin Der mynnen regein adlı eserinde quiterne adlı bir enstrümandan bahsedilir.
Quiterne

1487             : Johannes Tinctoris, guitarra'yı, Katalanlar tarafından icat edilen bir enstrüman olarak tanımlar.
1535             : Luis Milan "El Maestro"yu yayınlar. Bu eser, pavanes denen salon dansları da dahil olmak üzere, bilinen en eski vihuela müziğini içermektedir.
1551-1555   : Adrian Le Roy tarafından, dokuz kitaptan oluşan bir nota gösterim serisi yayınlanır. Bunların içinde, beş çift telli gitar yazılmış ilk parçalar da vardır. Beşinci çift telin eklenmesinin Vicente Espinel'in marifeti olduğu söylenmektedir. 

Beş Çift Telli Gitar

1552          : Guillaume Morlaye'nin guyterne için yazdığı dansları ve şarkıları içeren kitabı Paris'te yayınlanır.
1674          : Francesco Corbetta'nın Guitarre Royal adlı eseri yayınlanır. Fransa Kralı XIV. Luois'e adanan bu kitap, gitarın popülerliğini oldukça arttırır.
1770-1800 : Enstrümandaki beş adet tel çifti yerine teller tek olarak kullanılmaya başlar ve gitara altıncı tel eklenir.
1800-1850 : Fernando Sor, Mauro Guilliani, Matteo Carcassi, Ferdinando Carulli ve Dioniso Aguado'nun her biri kendi bestelerini yazar, yayınlar, çalar ve öğretirler. Gitar çok daha geniş bir popülerliğe sahip olmaya başlar.
1833          : Christian Frederick Martin New York'a gelir ve Martin gitar üretim firmasını kurar. 
Martin Gitar Firması
1850-1892 : Gitar yapımcısı Antonio Torres, daha büyük ve titreşimli nitelikleriyle günümüzde bildiğimiz anlamıyla gitarı geliştirir.
1902          : Gibson mandolin ve gitar üretim firması Michigan'ın Kalamazoo kentinde kurulur ve kısa zamanda dünyanın en ünlü gitar üreticilerinden biri haline gelir. 
Gibson Logo
1916          : Segovia, Madrid'in en önemli konser salonu olan Ateneo'da çalar. Önceleri, gitarın bu tür bir konser salonunda duyulabilecek seviyede bir sesi olmadığı düşünülmektedir.
1931          : Electro String Company kurulur ve şekilleri sebebiyle "tava" olarak bilinen A22 ve A25 tipi alüminyum "lap-steel" gitarlar, ticari olarak üretilmiş ilk elektrikli gitarlar olarak tarihte yerini alırlar.
Lap-Steel Gitar
1950        : Fender marka yekpare gövde Telecaster ilk kez üretilir.
Jeff Beck Telecaster 
1960        : Gitar ilk kez ciddi bir müzik aleti olarak kabul edilir ve Londra'daki Kraliyet Müzik Okulu'nda gitar dersleri verilmeye başlanır.
1960'lar   : Jimi Hendrix yanlışlıkla sahneden düşer ve gitarını tekrar sahneye fırlatmaya çalışırken kırar. Sonraları bu hareket onun sahne şovuna dönüşür ve yeni bir akım başlar.
Jimi Hendrix Gitarını Yakarken
1969      : Alembic Company, Ron ve Susan Wickersham tarafından kurulur.
1974      : "Chapman Stick" Emmet Chapman tarafından son şekline getirilir. 
Chapman Stick
1982     : Roland gitar sentezleyicisi piyasaya sürülür.
Ronald Gitar Synth
NOT : Bu yazı Ernie Jackson tarafından yazılan "Her Yönüyle Gitar" kitabından alıntıdır.

Bize sormak istediklerinizi gitarvizyon@gmail.com'a e-posta atabilir. Ya da sayfanın sağ tarafında bulunan iletişim formunu doldurabilirsiniz.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder