11 Şubat 2014 Salı

7. Ders: Gitarda Sol El Kullanımı ve Egzersizler

Bir önceki dersimizde olan boş tel egzersizlerini yavaş bir şekilde sabırla çalıştıysanız şimdi sol elle perdelere basma kısmına geçebilirsiniz. Başlangıçta biraz zor gelebilir. Ama bu zorluk çok kısa sürede geçecektir. Baş parmağımız klavyenin arkasında dik bir şekilde duracak ve klavyenin üstüne taşmayacak. Yani karşıdan bakıldığında baş parmağınız gözükmeyecek(klasik gitar için geçerlidir diğer gitarlarda baş parmak daha yukarda olabilir). Avuç içiniz altta kalmayacak olabildiğince yukarı gelecek. Resimde de gösterildiği pozisyonda olacak.




Parmaklarımız basacağı tele dik bir şekilde basmalı. Dört parmağımızı da bu pozisyona göre alıştırmalıyız. Başlangıçta bu tutuş şekli zor gelip hafif bilek ağrısı yapabilir. Eğer bileğiniz hafif değilde daha çok ağrıyorsa kendinizi zorlamayın dinlendikten sonra tekrar deneyin. Unutulmaması gereken nokta en iyi sol el pozisyonu için onu rahat ve doğal tutmanızdır.

Gitar klavyesi üzerindeki 2 metal kısım arasında kalan yerlere perde diyoruz. Gitarında perdelerini sıralıyoruz 1-2-3 vs diye. Perdelere basarken asla perde demirinin üstüne basmıyoruz. Ortalarda bir yere de basmıyoruz. Bir sonraki perde demirine olabildiğince yakın bir yere basıyoruz. Örneğin; 3. perdeyi çalıyorsak 4. perdenin ilk demirine oldukça yakın basmalıyız. Bastıktan sonra sağ elimizle tele vuruyoruz ve temiz ses gelip gelmediğine bakıyoruz. Temiz ses gelmiyorsa yanlış yaptığınız bir şey var demektir. Tekrar gözden geçirmelisiniz.

Sol el 4 parmağımız her an bir sonraki teli çalmak için hazır durumda beklemeli. Bu yüzden parmaklarımızı tellere basmadan 4 perdeye yaydırmalıyız. Yine başlangıçta zor gelebilir ama kısa zaman sonra parmaklarınız bu duruma alışacaktır.

Sol elle tellere basmak güç gerektiren bir iştir. Ama bu abartılı bir güçte değildir. Gitarda bunları deneye deneye parmaklarınız bu duruma alışacak ve güçlenecektir. Akustik gitar telleri daha kalın olduğu için tellere sol elle basması da daha zordur. Elektro gitar ise tellere basması en kolay gitardır. Ama elektro gitarda da şu sorunla karşılaşabilirsiniz. Teller birbirine yakın olduğu için bir tele bastığınızda parmağınız diğer tele de çarpabilir. Bunlar zamanla oturacak şeylerdir aslında. Dikkatli yavaş ve temiz çalışırsanız hepsi hallolacaktır.

Sol El Egzersizleri
1. Egzersiz : 1-2-3-4 Egzersizi

Gitara yeni başlayanlar için klasik egzersizdir aslında. Çok faydalı bir egzersizdir. Parmaklarınız gitara basmayı öğrenir perde yerlerini öğrenir. Sabırla ve yavaşça çalışılmalı. Bu egzersizde sağ el parmaklarımızın sırasını yine unutmuyoruz.

2. Egzersiz : 1-2-3 Egzersizi

Bu egzersizde sağ elimizin ya da penamızın vuruşuna çok dikkat ediyoruz.

Sol elle tellere bastığımızda ilk zamanlar parmaklarımız acıyacaktır. Bu oldukça normal bir durumdur. Parmaklarımız bir süre acıyacak sonra parmak uçlarımız sertleşecektir. Sertleşme sürecinden sonra artık pek acı hissetmeyeceksiniz. Gitara başlamak zor gibi görünebilir. Ama bu başlangıçta zor gelen şeyleri dikkatle yerine getirdiğinizde sizi çok keyifli bir müzik yolculuğu bekliyor olacak. Ben yapamam, ben beceremem, ben yeteneksizim demeyin. Herkes gitar çalabilir, yeter ki gerekli azimi gösterin...

Bu konu hakkında bize sormak istediklerinizi gitarvizyon@gmail.com adresine e-posta olarak yollayabilir ya da sayfanın sağ tarafında bulunan iletişim formunu doldurabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder