19 Mart 2014 Çarşamba

Ders 13. Metronom Nedir, Nasıl Kullanılır ve Basit Egzersizler


Metronom, sabit bir ritim (tempo) elde etmek amacıyla belli aralıklarla vuruş sesleri çıkartan bir alettir (wikipedia.org). 
Metronom, tik tik diye bizim ayarladığımız hızda ritmik ses çıkarır. Aşağıdaki videoda mekanik bir metronomun nasıl çalıştığını göreceksiniz. 


Ayrıca dijital metronomlar da bulunmaktadır. Bunlar da aynı mantıkla çalışır ayarladığımız hıza göre bize ritmik ses verirler. Fiyat olarak mekanik metronomlara göre daha uygundurlar. Hem akort aleti hem metronom özelliği taşıyan cihazlar da bulunmaktadır. Bunlardan muhakkak edinmenizi tavsiye ederim. 
Akort Cihazı ve Metronom Bir Arada
Bilgisayarınıza indirip kullanabileceğiniz metronom yazılımları da mevcuttur. Ben burada size bir örnek veriyorum. İsterseniz kendiniz de arayıp bulabilirsiniz. Metronomlar oldukça basit mantıkla çalıştığı için anlamakta hiç güçlük çekmeyeceksiniz.
Hiç indirmeden kullanmak istiyorsanız bunun için bir web sitesi bile hazırlamışlar. Bu siteden istediğiniz hızı seçip on tuşuna bastığınızda metronom çalışmaya başlıyor.

Metronom nasıl kullanılır

Bir önceki derste ölçülerden bahsetmiştik. Örneğin 4/4 lük bir ölçüde metronomun her tik sesi bir vuruşu temsil eder. 4/4 lük bir ölçüde toplam 4 vuruş olduğu için 4 vuruşta ilk ölçüyü tamamlamış oluruz. 

Bir önceki derste nota değerlerini ve vuruş değerlerini de öğrenmiştik. İşte bu değerleri metronom sesine göre kullanıyoruz. 

Birlik notamız, 4 vuruş değerindeydi. Yani bu notaya metronomun ilk tik sesinde vuruyoruz ve 2. 3. ve 4. tik seslerinde de sesi kesmeden uzamasını bekliyoruz. Notamız 4 sürelik bir değer taşıyor yani. 
İkilik nota da iki vuruşluk bir değere sahipti. Burda da metronomumuzun 1. tik sesiyle başlıyor ve 2. tik sesinde de devam ediyoruz. 
Dörtlük notamız bir vuruş değerindeydi. Yani metronomun her tik sesine 1 nota düşüyor. 
Sekizlik notamız yarım vuruş değerindeydi. Burda da metronomun her tik sesinde 2 nota çalmalıyız. 
Onaltılık notamız da çeyrek vuruş değerindeydi. Bu yüzden de metronomun her tik sesinde 4 nota çalıyoruz.
Portre üstünde yazan 1-2-3-4 sayıları metronom vuruşlarını simgelemektedir

Egzersizler
Metronom kullanmak başlangıçta zor gelebilir fakat kısa zamanda alışacaksınız. Ve metronom sizin gelişmenize çok büyük katkı sağlayacak. Metronom basit fakat çok faydalı bir cihazdır. Egzersizleri muhakkak metronomla yapmaya özen gösterin. 

Metronomu öncelikle oldukça yavaş hızlara ayarlayacağız. 60-70 gibi. Sonra egzersizi yaptıkça hızımızı 5'er 5'er arttıracağız. Unutmayın önemli olan temiz sesler çıkarabilmek, hızlı çalmak değil. Hızlı çalmak zamanla olacak bir şeydir. Metronom sizin hızınızı düzenler ona uymanızı sağlar. 

Egzersizleri uygularken buna ağzımızla söylerekte eşlik edebiliriz. Bu yüzden şunları bilmemiz gerekir.

Birlik notayı çalarken 1-2-3-4 diye sayacağız.
İkilik nota için 1-2 diyeceğiz.
Dörtlük nota için Van diyeceğiz
Sekizlik nota KarTal. Burada KarTal 2 sekizlik notayı bize gösteriyor. Kar biri Tal ikincisi.
Onaltılık notaya da GeLiBoLu diyeceğiz. Burada da Ge bir çeyrek, Li bir çeyrek, Bo bir çeyrek, Lu da bir çeyrek notadır.

1. Egzersiz


2. Egzersiz

3.  Egzersiz

4. Egzersiz



Bize sormak istediklerinizi gitarvizyon@gmail.com adresine e-posta olarak yollayabilir ya da sayfanın sağ tarafında bulunan iletişim formunu doldurabilirsiniz.












3 yorum:

  1. 3/4 lük notalardan örnek vererebilirmisiniz? Kara-man-An-kara sözlü olarak böyle metronomda tıkları nasıl ayarlayacagız? 9/8 lik notalar metronomla nasıl çalışlıır?

    YanıtlaSil
  2. 3/4 ölçüde 9/8 ölçüde metronom kullanımı ile ilgili örnekler verebilirmisiniz?

    YanıtlaSil
  3. 3/4 lük ölçü demek 3 tane 4 lük nota var demektir. Her metron tiki bir nota dersek.her ölçüde bir nota çalacaz demektir. 9/8 lik bir aksak ritim türüdür. Yine aynı mantıkla 9 tane sekizlik nota gerekir. 9 olduğu için sonu tek kalır. O aksak ritim yapar.

    YanıtlaSil